Paluu etusivulle
1872 1897 1922 1947 1972 1997

Koulun arkea : rangaistukset

Kansakoulun alkuaikoina jouduttiin oppilaita huomauttamaan hyvin samantapaisista asioista kuin nykyäänkin. Oppilaita rangaistiin myös eri syistä. Tavallisimpia nuhtelun syitä olivat myöhästymiset aamun rukouksista tai tarkkaamattomuus ja huono huomio.

Myös poissaolot, petollisuus, tottelemattomuus, valheellisuus, liika vallattomuus ja sivettömät puheet ovat kansakoulun ensimmäisten opettajien pitämiin päiväkirjoihin kirjattuja muistutusten syitä.

Rangaistuksista tavallisin oli aresti koulupäivän jatkeeksi. Oppilasta saatettiin rangaista vitsalla myöhään tulosta tai alentaa koko luokalta yhtä arvosanaa huonosta huomiosta.

Ankara rangaistus oli myös koulusta erottaminen, joka saattoi seurata mm. oppilaan valheesta. Ajettiinpa muuan työmiehen poika Adam Gustaf pois Kuopion kansakoulusta laiskuuden ja tottelemattomuuden takia.

Koulun arkea: ilmaista kouluruokaa Kuopiossa

Nanny...

Oppilaiden koulupäivän aikaisesta aterioinnista ryhtyi vuonna 1897 huolehtimaan Lasten Ystäväin Yhdistys, joka samana vuonna perustettiin lasten huoltoa varten. Toiminta alkoi kaupungin kansakouluja varten vuonna 1902 ja Männistön koululaisia varten vuonna 1909. Oppilasruokailu siirtyi varsinaisen kansakoulutoiminnan yhteyteen vuonna 1925. Vain varattomat oppilaat olivat oikeutettuja saamaan ilmaisen ruoka-aterian päivässä , näin jatkui Kuopiossa aina vuoteen 1946. Kouluruokaloitten yhteydessä oli Lasten Ystäväin Yhdistyksen päiväkoteja sellaisia oppilaita varten, jotka eivät ennättäneet käydä kotona aamiaisväliajalla. Tämäkin toiminta siirtyi koulun hoitoon ennen sotia ja loppui koulunpäivän tultua yhtenäiseksi.

Anni Collanin muistelmia kouluajalta Tyttökoulussa

1872 1897 1922 1947 1972 1997