Paluu etusivulle

Maria Jotuni

Maria Haggren tunnetaan paremmin nimellä Maria Jotuni. Hänet merkittiin jatkoluokkien oppilasluetteloon 1.9.1899. Aikaisemmasta koulunkäynnistä on merkintä "eronnut Kuopion Suomalaisen Yhteiskoulun VI luokalta". johtokunta totesi asiasta myöhemmin syyskuussa: "Maria Haggren anoi vapaaoppilaaksi ja hyväksyttiin".

Yhteiskoulusta Maria oli eronnut kesken VI luokan ja opiskeli yksityisesti 6. ja 7. luokan ja siten pystyi kirjoittautumaan Suomalaisen Tyttökoulun jatkoluokille 1899.

Valmistuttuaan ylioppilaaksi v. 1900 Maria ajatteli opettajan uraa. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa taidehistoriaa muutamia vuosia. Opettajaa hänestä ei koskaan tullut, kirjailijan ura alkoi toimittajan työn kautta osakuntalehdessä. Vuosisadan alussa Maria veljineen otti käyttöön sukunimen Jotuni, joka viittaa historian harrastukseen. Jotuni pohjaa sanaan jotuli, mikä oli tarinoiden mukaan Peräpohjolassa muinoin asuneiden jättiläisten nimitys.

Maria Jotunista tuli sanan taitajana jättiläinen, merkittävä yhteiskunnallinen kirjailija, jonka tuotantoon Kuopion vuodet ovat lyöneet vahvan leimansa. Maria Jotuni kuoli 1943.

Paluu etusivulle